Bore menighet

-Det gjelder å ikke kontrollere alt, skriver sokneprest Åsmund Steinnes i Bore menighet
Bore kirke

Navn:
Bore sokn av Den norske kirke
Adresse:
P.b. 101, 4358 Kleppe
E-post:
aasmund.steinnes@klepp-kirken.no
Hjemmeside:
www.borekyrkje.no
Sokneprest:
Åsmund Steinnes
Antall menighetsprofiler:
Tre (2000, 2009, 2011)
Minimumsfaktor:
Engasjert trosliv (54)

Menigheten og lokalsamfunnet
Juridiske medlemmer: 3310
Gudstjenestedeltakere: 145 i gjennomsnitt i 2010
Område der menigheten er: Bore i Klepp – bestående av et stort byggefelt og landsbygd

NaMu historie fra 2009
Hva var den første minimumsfaktoren?
Engasjert trosliv (54)

Hva gjorde menigheten etter den første minimumsfaktoren?
Vi tok opp tema om engasjert trosliv i temagudstjenester, på menighetskveld og på menighetsweekend. Også i flere husfellesskap er det blitt samtalt om.

Hva har vært den vanligste maksimumsfaktoren?
Nådegavebasert tjeneste. Denne kvaliteten hadde delt førsteplass med Utrustende lederskap i 2009 (begge 68), og var maksimumsfaktor i 2011 (74) (Da hadde Utrustende lederskap 73)

Hvorfor det?
GudstjenesteJeg tror grunnen er at det de siste årene er blitt gitt større frihet og trygghet til de frivillige til å utfolde sine nådegaver og til å gjøre det de har lyst til i menigheten. Bore menighet er en ressurssterk menighet.  Det handler bl.a. om at presten ikke må ha kontrollen på alt, men gir frihet og oppmuntring til de som har initiativ. Det har også vært viktig at en de siste årene har stor variasjon i formen på gudstjenestene med mange frivillige som deltar. Det har gjort at mange unge familier går til gudstjeneste og engasjerer seg i menigheten. Det er folk fra flere ulike kristne sammenhenger som bringer ulike gode impulser med seg.

Hva har vært den vanligste minimumsfaktoren?
Engasjert trosliv  – som angitt ovenfor

Hvorfor det?
Hvorfor er vanskelig å si. Hadde vi visst det, hadde det vært enklere å arbeide med det. Selv om vi hadde lagt stor vekt på å ta opp denne kvaliteten mellom de to profilene, var denne faktoren den eneste som ikke hadde økt!! Folk er vel tradisjonelt ikke vante med å omtale sitt eget trosliv på en positiv måte i våre sammenhenger. Noen unge gir uttrykk for at de har stort utbytte av bønn i fellesskap med andre, men lite eller ikke noe utbytte av bønn i enerom. ”Bønnestunder er en inspirerende erfaring for meg” var det utsagnet som fikk absolutt lavest score i hele profilen (33)

Menighetsprofilenes utvikling
Hvor mange profiler har menigheten gjennomført?
To (også en for lenge siden, i 2000)

Hvor mye har skåren endret seg?
Fra 62 til 67 = + 5 (+ 29 sammenliknet med profilen i 2000)

Hvordan har NaMu vært ledet og organisert?
Tre medlemmer av soknerådet, som har vært med flere perioder pluss presten, utgjør arbeidsgruppe for NaMu. Gruppa har møter etter behov, noen arbeidsmøter sammen med veileder.

Hva har menigheten oppdaget gjennom mange NaMu-sykluser?
Gjennom de to siste profilene vi har gjennomført, har vi oppdaget hva som er våre sterke og våre svake sider. Flere av oppdagelsene har vært overraskende. Vi er først overrasket over hvor høy totalscore vi har fått og at både Nådegavebasert tjeneste, Utrustende lederskap, Hensiktsmessige strukturer, Varme relasjoner og Inspirerende gudstjenester sist hadde mellom 74 og 71 i score!  Det er veldig oppmuntrende å se det! Vi var også overrasket over at minimumsfaktoren ikke hadde endret seg fra forrige profil, selv om det var den vi hadde arbeidet absolutt mest med! Men det er veldig nyttig å få konstatert at denne kvaliteten er den svakeste, for det gir frimodighet og legitimitet til å arbeide mye med den. Og det er klart at Engasjert trosliv er en veldig viktig kvalitet for en sunn menighet.

Vi har også oppdaget at forholdet mellom gjennomsnittsscore og framskrevet vekst har stemt i praksis. (Vi hadde faktisk litt større vekst enn den forventede økningen i gustjenestedeltakelse som profilen fra 2009 indikerte.) Det får oss til å føle at det med NaMu fungerer i praksis!