Nyttig å måle i Trondheim

Trondheim frikirke synes det er nyttig «å måle temparaturen» på menigheten».
Navn:
Trondheim Frikirke,
Adresse: 
Brøsetvegen 145 A, 7048 Trondheim
E-post: 
bjoern@trondheim.frikirke.no

Prest/pastor: 
Bjørn Jellestad, hovedpastor
Antall menighetsprofiler:
Fire
Vanligste minimumsfaktor:
Utrustende lederskap

Forsamling

Menigheten og lokalsamfunnet
Medlemmer: 585
Gudstjenestedeltakere: Høsten 201 ca 340 i snitt
Område der menigheten er: Trondheim, Moholt

NaMu historie
Hva var den første minimumsfaktoren? 
Utrustende lederskap

Hva gjorde menigheten etter den første minimumsfaktoren?
Ikke så veldig mye utover kontakt med Ommund Rolfsen og veiledere i Frikirken. Vi kontaktet også Kristent Fellesskap i Bergen for å bli inspirert av deres høye menighetsprofil, særlig med tanke på å utvikle vekstgruppene våre.

Hva har vært den vanligste maksimumsfaktoren? 
Inspirerende gudstjenester og nådegavebasert tjeneste

Hvorfor det? 
Vanskelig å si, men det virker gjenkjennelig. Etter første profil iverksatte vi ulike nådegavetester og kurs.

Hva har vært den vanligste minimumsfaktoren? 
Utrustende lederskap

Hvorfor det? 
Kanskje fordi vi vokst raskere enn vi har greid å utruste folk, men også fordi vi har mange som stiller høye krav til ledelsen?

Menighetsprofilenes utvikling
Hvor mange profiler har menigheten gjennomført?
Fire

Hvor mye har skåren endret seg?
Fra snitt på 58 til snitt på 79

Hvordan har NaMu vært ledet og organisert? 
Undertegnede har hatt ansvar for gjennomføre alle undersøkelsene. Vi har fulgt malen og rådene fra K-vekst, dvs vi har plukket ut 30 sentrale personer i menigheten som går regelmessig på gudstjenester, er med i vekstgrupper og har en oppgave + at eldsteråd og diakonråd har vært med. I tillegg har vi vært nøye med en jevn alders- og kjønnsfordeling. Vi har kontaktet og informert alle på forhånd, delt ut ABC-heftet og innkalt til fellessamling da selve undersøkelsen skulle gjennomføres. Resultatet har blitt presentert i vårt nyhetsblad Kirkekontakten.

Hva har menigheten oppdaget gjennom mange NaMu-sykluser? 
Vi har i hvertfall blitt klar over de 8 kvaliteter og hvor viktige de er i menighetens liv og hvor avgjørende de er for liv og vekst i menigheten.

Vi har opplevd veiledningen fra Ommund Rolfsen som særlig nyttig i forbindelse med drøftelser vi har hatt i lederskapet. I ettertid ser jeg at særlig de to første undersøkelsene kom tett opp i byggeforberedelser, noe som gjorde at vi ikke kunne bruke tilstrekkelig med tid på oppfølgingen av undersøkelsen

Vi har tatt alle undersøkelsene opp i lederskapet og jobbet videre med dem der, men kanskje ikke så grundig som vi burde hver gang?

I siste undersøkelse ble vi litt overrasket over at «behovsorientert evangelisering» var maksimumsfaktor (88) , mens «inspirerende gudstjenester» var en av minimumsfaktorene (72). Dette kan muligens skyldes at flere av dem som deltok i undersøkelsen, var blitt frelst det siste året gjennom Alpha-kurset og hadde begrenset erfaring med våre gudstjenester.

Generelt opplever vi at det har vært nyttig å «måle temperaturen» i menigheten med jevne mellomrom. Vi har blitt enda mer målrettet i å tenke hvordan legge bedre til rette for videre vekst. Vi prøver å lære av andres råd og erfaringer, samtidig som vi spør om Guds veg for oss. Akkurat nå er vi inne i en fase hvor vi må velge mellom å dele oss, starte med to gudstjenester (høsten 2012) eller skaffe oss større lokaler.

Vår siste undersøkelse vinteren 2011 ble tatt i forbindelse med at en ekstern student ville undersøke om det er en sammenheng mellom svarene på varme relasjoner i NaMu-testen vår og enkeltpersoners opplevelse av dette i menigheten vår. Svar på denne analysen og undersøkelsen venter vi på med spenning.

Trondheim 19.10.11
Bjørn K. Jellestad

Barn og løve

Kirkebygg