Dilemma i bibelgruppen

Flere dilemma i gruppen blir tatt opp i dette spørsmålet til Dagens «menighetsdoktorer» Sten og Ommund.

«I vår menighet gleder noen seg til hver eneste bibelgruppe og prioriterer det høyt. Andre har problemer med å få bibelgrupper til å fungere.

Vi ser at det er mange problemstillinger som ligger der: deltagerne i bibelgruppene har travle hverdager og skiftarbeid, så det er vanskelig å finne et tidspunkt som fungerer for alle. I praksis faller mange av når dagen for bibelgruppe kommer. Medlemmer har også veldig forskjellig menighetsbakgrunn. Hvordan kan dette brukes på en god måte?

Det er også et dilemma at vi på den ene siden ønsker at gruppene skal vokse og dele seg. På den andre siden ser vi at båndene  internt i gruppen kan bli så viktige og sterke, at det både er en utfordring at man ikke ønsker å dele gruppen, til tross for at den vokser. Hvordan kan dette løses på en god måte?

 

Hilsen bibelgruppemedlem»

 

Takk for to spørsmål som vi kjenner igjen fra andre menigheter.

Av det du skriver, får vi inntrykk av en menighet med noen bibelgrupper som går godt og andre bibelgrupper som strever. Når du prøver å forstå hvorfor noen grupper sliter, nevner du to forhold: at det i de svake gruppene er vanskelig å finne en dag å møtes og at medlemmene i disse gruppene har svært ulik menighetsbakgrunn. Ut fra dette kommer det andre spørsmålet ditt som gjelder hvordan grupper kan deles på en god måte.

 

Det fins flere svar som kan være til hjelp. Et svar kan gi praktiske råd om å finne en dag å møtes i bibelgruppen. Et annet svar kan gjelde hvordan en bibelgruppe kan ledes på best måte. Vi vil peke på et tredje svar. I de fleste menigheter lever bibelgruppene sitt eget liv. Lederskapet i menigheten påvirker ikke gruppene, og gruppene får ikke hjelp av lederskapet. Etter hvert som årene går i bibelgruppene, bidrar dette til at gruppene utvikler seg forskjellig. Noen grupper blomstrer og greier seg godt på egenhånd, men andre grupper sliter, og mange slike grupper stopper opp. Det kan være slitsomt å delta på gudstjeneste når de som leder ikke har dagen, men å være regelmessig med i en gruppe som ikke fungerer, er langt vanskeligere.

 

God organisering

Vi mener altså: Om bibelgrupper flest i det lange løp trives sammen eller ei, har nær sammenheng med hvordan menigheten har organisert disse gruppene. En god og slitesterk organisering finner vi i de menighetene hvor lederskapet besøker gruppene og vet hva som rører seg på godt og vondt. Lederskapet er selv med i grupper, ofte uten å lede gruppene. Slike grupper bidrar også til menighetens øvrige liv, og gruppene får hjelp av menigheten for eksempel av presten som lager spørsmål som gjelder søndagens prekentekst. Når grupper i slike menigheter fungerer dårlig, kan lederskapet bidra til å endre gruppene eller eventuelt avslutte en gruppe på best mulig måte.

I den menigheten du skriver om, er det sannsynligvis ikke slik. Det sier seg selv at det vil ta tid å endre dette. Deltakere med en annen menighetsbakgrunn behøver da å velge om de vil delta eller ei i en bibelgruppe som tydelig er knyttet til menigheten din. Det kan være et smertefullt valg for enkelte. Det er likevel verre når ikke menighetens lederskap og bibelgruppene har noe med hverandre å gjøre.

Koordering

Noe av den bibelske begrunnelsen for svaret vårt er at en frisk kropp er en koordinert kropp hvor kroppsdelene er innbyrdes avhengige av hverandre. Menigheten er Kristi kropp, og den gjør vel i å koordinere gruppene og menighetslivet ellers. Et eksempel på det er når menighetens lederskap vedtar å arrangere et Alpha-kurs. Flere menigheter har gode erfaringer med å la etablerte bibelgrupper delta på kurset som menigheten arrangerer. På den måten følger bibelgruppene det samme opplegget, gruppene tar imot nye kursdeltakere, og noen av kursdeltakerne ønsker å fortsette i bibelgruppene når Alpha-kurset er fullført.

Det er vanskelig å endre grupper. Den letteste og mest realistiske muligheten er å la etablerte grupper fortsetter i kjente spor. Det en menighet lett kan gjøre i tillegg, er å danne nye grupper som samordnes med menigheten og lederskapet og som også har som uttalt mål å multiplisere seg, altså at en gruppe blir til to grupper som igjen blir til fire.

Dele samme kveld

Det andre spørsmålet ditt gjelder nettopp deling av grupper. Her fins det også flere svar. Et svar er å la bibelgruppen fortsette å vokse, men la den deles i løpet av kvelden. Ommund er med i Skånland metodistmenighet. Der møtes bibelgruppen med 15 deltakere hver uke. Etter felles måltid og sang deles gruppen i to faste grupper som har et åpningsspørsmål (”ice-breaker”), en bibelsamtale og bønn/forbønn til slutt. Med denne organiseringen beholder deltakerne opplevelsen av å være ei (1) gruppe. Samtidig kommer den enkelte til orde i den mindre gruppen. Det er umulig når 15 er samlet. Mange hjem har to rom som egner seg til grupper hvis man ikke setter så høye krav. Vi bruker en stue og et hjemmekontor

Nestlederen

Et annet svar på spørsmålet om deling har med ledelse av gruppene å gjøre. I menigheter hvor det er vanlig at gruppene både har leder og nestleder, vet nestlederen at hun og gruppen har som felles mål å danne ei ny gruppe hvor hun leder og en annen er nestleder. På den måten blir gruppene vant med å sende videre nestlederen for å danne ei ny gruppe. Det gir deltakerne en annen opplevelse enn om gruppen deles i to.

Sende gruppemedlemmer

Et tredje svar går dypere. Et kristent menneske setter Gud og medmennesker først. Som lærlinger har vi mesteren Jesus som eksempel her. Han gikk så langt i å sette andre i sentrum at han ga livet sitt for andre. Når lærlingene etter som årene går lærer å sette andres behov foran sine egne, blir det lettere å forlate den trygge gruppen for å danne en ny. Gruppen lærer også å sende gruppemedlemmer til nye grupper. Er dette lett? Nei, men lettere enn da en kom til tro og gruppen var ny.

To vinger

En menighet kan sammenliknes med en fugl med to vinger: gudstjenesten og gruppen. Mange menigheter beveger seg dårlig fordi gruppevingen er så svak. Lykke til med å styrke gruppene i menigheten din! Da styrker du menighetens bevegelsesevne.

Ommund Rolfsen og Sten Sørensen