Åtte tegn på kvalitet

Hvor sunn er din menighet?

Går det an å mene noe om en menighets helsetilstand?
Christian A. Schwarz og Christoph Schalk undersøkte mer enn 1000 menigheter i 32 land fordelt på alle verdensdeler. Undersøkelsen omfattet store og små menigheter, menigheter i vekst og menigheter i tilbakegang, menigheter som ble forfulgt av staten og menigheter som støttes økonomisk av staten. Noen menigheter er i land med vekkelse, mens andre er i land hvor kirken samlet sett går tilbake. For å samle inn data om menighetene ble det laget et spørreskjema. Dette ble fylt ut av 30 aktive medlemmer i hver menighet. Schwarz og Schalk måtte til sammen analysere 4,2 millioner svar!

Kvalitet gir tallmessig vekst
En av de viktigste konklusjonene fra undersøkelsen er at kvalitet er grunnlaget for tallmessig vekst. Denne konklusjonen bekreftes også av andre kirkevekstforskere og pastorer som sier at menighetens helse er det avgjørende for menighetens tallmessige vekst. Denne konklusjonen har også en teologisk basis i det bibelske prinsippet om at et godt tre produserer god frukt (Matt 7,17). Det betyr at fordi treet er godt (har høy kvalitet), vil det bære frukt (flere kristne vil delta i menigheten). Det er fascinerende å se hvor godt en vitenskapelig undersøkelse bekrefter det bibelske utsagnet.

Hver kvalitet består av to ledd, et substantiv (lederskap, tjeneste, gudstjeneste osv.) og et adjektiv (utrustende, gaveorientert, inspirerende osv.). Det er ikke substantivene som er viktige. Alle menigheter har lederskap, tjeneste og gudstjeneste. Nøkkelen er adjektivene. Ser vi nærmere på dem, viser det seg at de uttrykker «av seg selv»-prinsippet.

  1. Utrustende lederskap
  2. Nådegavebasert tjeneste
  3. Engasjert trosliv
  4. Hensiktsmessige strukturer
  5. Inspirerende gudstjenester
  6. Livsnære grupper
  7. Behovsorientert evangelisering
  8. Varme relasjoner.

Ikke noe kvalitetstegn må mangle
Ingen menighet som vil vokse kvalitativt og kvantitativt, har råd til å overse noen av disse åtte kvalitetstegnene.