Hvordan engasjere?

Hvordan engasjerer man uengasjerte mennesker? Leder for NaMu-gruppa Inge Stene skriver i 2012 om erfaringer med NaMu i Kråkerøy menighet .


Den norske kirke: Kråkerøy menighet
Adresse: Kråkerøyveien 148, 1675 Kråkerøy
E-post: krakeroy-menig@fredrikstad.kommune.no
Antall menighetsprofiler:Tre
Minimumsfaktor: Oftest «Engasjert trosliv»

Menigheten og lokalsamfunnet
Juridiske medlemmer: Ca. 7000
Gudstjenestedeltakere: 140 – 146 (snitt 2006 – 2010)
Område der menigheten er: Forstad til Fredrikstad, land/tettsted.
Dominerende aldersgruppe i kommunen: Bred fordeling, men hovedvekt på middelaldrende og eldre. Høy gjennomsnittsalder i den gudstjenestefeirende menighet.

NaMu historie
Hva var den første minimumsfaktoren?
Engasjert trosliv (32) i 2007

Hva gjorde menigheten etter den første minimumsfaktoren?
Oppnevnte bønneråd. Gjennomførte nådegavetester.

Hva har vært den vanligste maksimumsfaktoren?
Tre ulike: Utrustende lederskap (54 i 2007); Inspirerende gudstjenester (57 i 2008); Nådegavebasert tjeneste (71 i 2010). Første og siste henger til en viss grad sammen.
Hvorfor det?
Til de to ovenfor som vi anser henger sammen: Ledelsen legger mye vekt på å engasjere folk, takkfester, forkynner om tjeneste, arbeid med å kartlegge medarbeideres ressurser, osv.

Hva har vært den vanligste minimumsfaktoren?
Engasjert trosliv (to av tre menighetsprofiler)
Hvorfor det?
Antakelig fordi mange arbeider alene. Mange kjenner det lite inspirerende med bibel og bønn. Muligens blir ikke folk utfordret nok til ulike engasjementer (ut over praktiske dugnader).

Menighetsprofilenes utvikling
Hvor mange profiler har menigheten gjennomført?
Hittil tre mellom 2007 og 2010.
Hvor mye har skåren endret seg?
Den har i gjennomsnitt økt med 20.
Hvordan har NaM-uarbeidet vært ledet og organisert?
Menighetsrådet har oppnevnt en arbeidsgruppe, der en ansatt og menighetsrådsleder er medlemmer, samt tre andre medlemmer.
Hva har menigheten oppdaget gjennom mange NaMu-sykluser?
Gjennomsnittet har økt bl.a. fordi det har vært en del fokus på menighetsutvikling og tiltakene. Tiltakene har gitt resultater. Den største enkeltfaktor er nok bygging av nytt menighetssenter.
Mange ser på sin tjeneste som en praktisering av egne nådegaver. De blir verdsatt og sett. Gudstjenestene er inspirerende og holder flokken sammen. Vi oppdager at gjennomsnittsalderen på den gudstjenestefeirende menighet er rimelig høy.
Tradisjonene er sterke, noe som bl.a. slår ut på at de ulike gruppene holder samme ’stilen’ som tidligere. Det er vanskelig å endre innarbeidet praksis. Det så vi særlig i siste profil, der vi oppdaget en lav aktivitet når det gjelder å dele troen med andre kristne. Det er nok ikke et nytt fenomen.
Et manglende engasjement er utfordrende å skulle å snu. Hvordan engasjerer man uengasjerte mennesker? Men Engasjert trosliv har likevel steget fra 32 til 48 i skår på fire år. Det betyr at det er noe på gang.